Muotokuvia ja henkilöakvarelleja
![]() |
![]() |
![]() |
Prof. Pertti Aarnio, öljyväri, 2014, Satakunnan keskussairaala, Pori | Muotokuvan julkistamistilaisuus | Pertti Aarnio, akvarelli, 2014 |
Tässä osiossa esittelen muoto- ja henkilökuviani, joita olen tehnyt yli 40 vuotta. Sivun lopusta klikkaamalla näet luettelon virallisista ja epävrallisemmistakin töistäni. Otan tähän kaksi ääriesimerkki. Naapurin Otto-sarja nosti minut 1980-luvulla valta- kunnalliseen tietoisuuteen ja mm. niiden töiden ja muiden henkilöakvarellieni ansios- ta pääsn mm. Taidemaalariliiton jäseneksi.
Esimerkki 1 v.1979
Kolme kuvaa Naapurin Otto-sarjasta. Naapurissamme asui pienessä mökissä persoo- nallinen vanhan kansan jäärä, Otto. Rauma-Repolan tukkiuittamolla sekatyömiehenä työskenneellä, Koivistolta tulleella siirtolaisella oli älliä vaikka muille jakaa ja taitoa hoitaa itse asiansa-hankalatkin.. Hän oli myös huumorimiehiä. Lue ohesta enemmän.
Sanoin hänelle kerran:
-Kuulehan Otto, kun minä maalaan muotokuvia johtajista, professoreista ja muista isoista herroista, niin eikös me tehdä kuva sinustakin.
Siitä alkoi Oton mallin ura.
Otto oli erinomainen tarinoiden kertoja, jota me lapsetkin kuuntelimme keskittyneinä. Hän kävi meiltä soittamassa, itsellään kun ei ollut puhelinta. Hänen käyntinsä oli aina tapaus (Klikkaa tästä)Odotimme hänen jutustellessaan jännittyneinä, mitä siellä Koi- vistolla oli oikein tapahtunut. Lopultakaan ei mitään ihmeellistä, mutta tarina oli vain hyvin kerrottu. Melkein kuin joku Tsehovin novelli.
Oton vaimo ja pitkäaikainen elämänkumppani oli kuollut ja syvä suru valtasi yksin
pieneen mökkiinsä jääneen leskimiehen. Ei ollut puhekumppania ja kaikesta oli selvittävä itse, lapset kun asuivat kauempana. Naapurissa sentään saattoi käydä rupattelemassa ja tulla sisään ilman sen suurempia kutsuja ja muodolisuuksia.
Yksin selviytyminen oli käynyt mahdottomaksi . Askel oli lyhentynyt ja ruokakin oli sitä mitä se tuolloin leskimiehellä oli. Oli tullut aika siirtyä kunnalliskotiin parempaa hoitoa saamaan. Otto lähti viimeisen kerran rakkaaksi tulleesta mökistään . Hän tajusi, että kun hän seuraavan kerran ohittaa kotiporttina se tapahtuu mustassa, pitkäs- sä autossa, jonka keulaosassa on Suomen lippu. Auto ajaa kirkkomaalle.
Esimerkki 2 v. 2014
Tämä on tuorein tapaus. Kaksi henkilökuvaa odottaa jonossa tekemistään.
Minuun otettiin yhteyttä Satakunnan keskussairaalasta Porista elokuussa 2013 ja kysyttiin olisinko halukas ja valmis maalaamaan muotokuvan eläkkeelle jäävästä kirurgian ylilääkäristä, professori Pertti Aarniosta. Vastasin myöntävästi, sovimme tilaajan kanssa hinnasta ja allekirjoitimme kohtapuolin sopimuksen. Malli tuli naapurikaupungista meille ja tutustuimme toisiimme.Kävimme myös hänen työpaikallaan sairaalassa ja näin ennen maalatut muotokuvat.Vierailimme vaimoni kanssa pienen ajan kuluttua myös heidän kotonaan ja tutustuimme mallin viehättä- vään vaimoon, joka esitti omia näkemyksiään mallista vuosikymmenien kokemuk- sella. Keskustelimme myös kotiin tulevasta työstä, mikä perinteisesti on kuulunut yhtenä osana muotokuvan tekoa. Mitä kokoa se tulisi olemaan ja miten malli siinä toteutetaan.
Sen jälkeen kävimme varsinaiseen työhön käsiksi ja aloitimme n. tunnin pituiset istunnot ateljeessani Niitä oli kaikkiaan 5-6 kpl. Istunnot pidettiin meillä ateljeessani. Ne voidaan pitää myös muualla esim. Helsingin Suomalaisella Klubilla, jonka jäsen olen. Välillä maalaan muotokuvaa ateljeessa itsekseni ilman mallia. Häntähän ei tarvitse rasittaa esim. taustan tai takin laskosten maalaamisessa vaan tutkin tarvittavat seikat ottamistani valokuvista.
Ohessa kuvia työn eri vaiheissa.
Hanke käynnistettiin siis elokuussa elokuussa 2013 ja valmis työ luovutettiin Satakunnan keskussairaalassa 21.3.2014
Suunnilleen samalla tavalla menevät kaikki muutkin muotokuvan teettämisprojektit.
Muita muotokuvia ja henkilöakvarelleja vuosien varrelta:
![]() |
![]() |
Lukeva (Olavi Kempas), akvarelli | Lepäävä (Marja-Leena Kempas), akvarelli |
Tähän tulee luettelo aiemmin tekemistäni muotokuvista ja kuvallisia näytteitä.
Ensimmäiseksi tulee triptyykin 1.osa Haavoittuminen, suuri kuva ja teksti: Vuoden 2014 suurin työni oli triptyyki Sotainvalidin elämäntie. Kolmiosaisessa työssä on kaikenkaikkiaan 19 hahmoa, jotka ovat suurimmaksi osaksi Laitilan Terveyskodin henkilökuntaa. Lisäksi istutin siihen omat vanhempani ja tyttäremme lapset. Klikkaamalla tästä pääset lukemaan tekstin, jolle triptyyki rakentui.